Julkänsla = noll

6 kommentarer

 

 
Åh, vart ska en hitta julkänslan någonstans? Går den att köpa?
 
Jag älskar julen, speciellt nu när jag fått barn. Jag vill ge min dotter allt det jag själv fick runt jul, i december. Mina föräldrar har verkligen lyckats ge oss den där underbara känslan i jul som varje barn borde ha. Lite spänd för man vet att julklapparna är inslagna och gömda. Ibland smög jag mig in för att känna och klämma lite på klapparna som det stod mitt namn på.
Dagen innan julafton tog vi alltid ner granen från vinden, den lukten minns jag så väl. Det luktade jul. Vi klädde granen, bråkade lite, skrattade och satt uppe lääänge och njöt av lukten av jul, känslan av att det snart var julafton, pirrande mage och en spänd kropp. Som talesättet "som ett barn dagen innan julafton" - exakt så var det.
 
Nu vill jag ge Kaylie samma känsla men det är svårt när all min julkänsla är som bortblåst...?
Vi har bakat lussekatter, lussekatter som blev misslyckade och bortglömda i skafferiet som vi sedan fick kasta. Vi har inte ens bakat pepparkakor. Men är inte det här den sociala medier-pressen? Hur ska julen vara för att den ska vara sådär...perfekt? Jösses, vad jag hatar ordet perfekt.
 
Det är pyntat här hemma, det är exakt en vecka kvar till julafton. Jag jobbar fyra dagar till innan en lång ledighet väntar ihop med Kaylie. Vi ska fira jul här hemma i år vilket gör det hela lite extra pressande.
 
Jag borde ha en perfekt struken duk på bordet.
Det borde finnas hemlagat julgodis.
På bordet bör det stå en perfekt julskinka.
Det bör spelas julmusik.
Det borde vara mysig belysning.
I en burk borde det finnas goda, hemlagade men lite misslyckade pepparkakor.
 
Ja men förstår ni!? Det är en sån tanke att det ska vara på ett visst sätt. Det är ju absolut jag själv som person som sätter ribban högt upp men jag vill ju bara ge Kaylie det där som jag fick.
Det är mina fina föräldrars fel.
Nej, men det är svårt att balansera det hela. Jag VILL baka julgodis, jag VILL ha det på ett visst sätt men julkänslan finns inte hur mycket jag än försöker och då är det ju jättesvårt. Dessutom ska julen vara något man njuter av och då känns det fel att "pressa" mig till att göra saker som jag inte känner för just nu.
I sista sekunden står jag säkert och bakar fem sorters julgodis, stryker dukar och pyntar lite extra.
 
 
 
 
 
1 Anonym:

skriven

Du skriver så himmla bra! Tack för ett givande inlägg 😋

2 Hanna:

skriven

Igenkänningsfaktorn är stor!

3 Carola :

skriven

Men sådär är de ju runt jul speciellt med allt jag ser på insta och Facebook. De ska vara så fint. Känn ingen press de blir bra ändå 👍🏻👍🏻

4 T:

skriven

Vi ger kaylie den bästa julen älskling, hon får allt hon behöver och lite till 😍 Känslan finna nog inte med tanke på att den snön vi har smälter bort nu, och väderprognosen visar +grader hela veckan 😅🙈 Vi gör allt som man ska för sitt barn och för henne blir den perfekt oavsett om vi har gran, mycket folk eller gör massor med bakverk . Hon har gran, hon fick klä den, det ligger julklappar under granen som hon klämmer och känner på (precis som du) hon pratar om tomten och hon är alldeles fyld med lycka och kärlek! ❤️ När hon är 4-10 år kommer hon känna exakt det du kände som barn, för vi vet hur vi vill ha det och skapa den underbara , mysiga och pirriga känslan i kroppen.
Vi kommer få en underbar jul tillsammans med en del av familjen samlad ! Du gör allt du ska och det räcker och blir över , vi skapar allt det VI vill ha för vår underbara lilla k och oss själva ❤️

5 Carolina Hell:

skriven

Jag har min egen bild av hur det är för att vara den perfekta julen - vissa bilder och event på sociala medier kan jag inte alls relatera till när man pratar jul. Så jag kör på min grej :)

6 Erika- familjeliv, träning och inredning:

skriven

Den där julkänslan ja! Den infann sig runt första advent men ju närmare jul vi kommer desto mer försvinner den :( Tror det beror på vädret. Får liksom inga julfeelings alls i det här gråa regniga vädret. När man var liten var det väl alltid snö vid jul? Kram!