Företag ger rabattkod som betalning

17 kommentarer
Godmorgon på er. När jag scrollade på instagram nu på morgonen med kaffet höll jag nästan på att sätta i halsen när en bild kom. En reklam för ambassadörer för ett företag - som betalning får alla ambassadörer 20% rabatt. Är detta ett skämt!?
Ni har säkert alla följt mig när jag på min instastory outat både Adoure us babies och Vanimeli eftersom de båda företagen enbart ger en rabattkod till sina samarbetspartners och ambassadörer. Här finns inte en enda chans till betalning och jag vill ge er lite tips på hur ni kan hantera dessa företag som kontaktar er - för det kan säkert vara lockande när man får sin första förfrågan av ett företag.
 
Företag som inte har råd att betala för marknadsföring kommer behöva marknadsföring ändå. De kommer erbjuda en rabattkod, som gör att dem får betalt trots att ni marknadsför dem. Det NI måste tänka på är att ni ska skatta på produkternas hela summa(utan rabattkod) senare i deklarationen. Vanimeli har exempelvis just nu ett ganska fult sätt att marknadsföra sig själva på - de erbjuder alla som postar en video med deras sång på instagram en rabattkod som gör att ni betalar frakt för två posters, eller konsttryck eller vad de nu kallar det. Ni betalar bara 49 kronor NU men i slutändan betalar ni ungefär 200ish i skatt för detta.
 
Jag var i kontakt med en tjej som sa att hon har ett ganska litet konto(1000 följare) och svarade att hon inte hade något att säga till om. Produkterna var fina och ställde upp. Ta er då en funderare - skulle ni verkligen åka på anställningsintervju och BETALA arbetsgivaren för att få betala? Nej, det skulle inte dem heller. Och så länge det finns personer som accepterar en rabattkod som "betalning" för marknadsföring kommer de självklart fortsätta. Jag tycker att alla, oavsett stort eller litet konto bör ta betalt av alla företag. En produkt för 200 kronor är inte en skälig betalning. Du ska skatta på det. Du ger gratis marknadsföring till företaget som kommer växa. Vem tjänar på detta? Inte du, inte influencermarknaden, inte andra influencers i framtiden - bara företaget som får betald marknadsföring.
 
Säg att ni får en förfrågan - där ett företag frågar er om samarbete och att de i såna fall skickar en rabattkod ni kan använda i utbyte mot ett par bilder på instagram/blogg/youtube eller liknande - svara vänligt men bestämt att ni inte jobbar gratis och att du kämpar med att bygga upp ditt konto och kanaler, att det är tufft som det är på influencer-marknaden och att den behöver bli seriös för influencers och att den borde tas seriös av företag, små som stora.
 
Det spelar ingen roll om du sitter inne med 300 eller 75k följare - du ska alltid ha betalt.
 
Ni är värda betalning oavsett. Lycka till, PUSS på er!
 
 
 
1 Anonym:

skriven

Men tack! Efterlängtat inlägg

2 Jennifer:

skriven

Så bra inlägg & bra info som alla borde ta del av!

3 Thea Martinsson - 22 år & blivande mamma:

skriven

Haha vet inte hur många gånger jag behövt tacka nej, pga. sådana här "samarbeten"!

4 sofia:

skriven

Väldigt intressant och bra inlägg :)

5 Viktor:

skriven

Vilket bra inlägg! Information är något som verkligen behövs!! :)

6 Mirre:

skriven

Jättebra att framföra

7 Amanda Persson:

skriven

väldigt bra inlägg :) kram

8 Beatrice :

skriven

Så grymt bra inlägg! 👏👍

9 Kamilla:

skriven

Bra att lyfta upp detta viktiga ämne

10 Mrs Kjellström :

skriven

bra inlägg så man tänker på allt

11 Michelle:

skriven

Bra inlägg 👏🏻👏🏻

12 Paulina:

skriven

Intressant inlägg!

13 ByLisa.se:

skriven

Bra inlägg! Blev kontaktad av ett av nämnda företag igår.

14 Thea Martinsson - 22 år & blivande mamma:

skriven

Himla bra inlägg!

15 Harriet:

skriven

Tycker det verkligen är skämmigt då företag undervärderar en influencers jobb. Bra skrivet.

16 Emma Engström:

skriven

Såså bra inlägg! Kram

17 Nouw.se/familjennordberg :

skriven

Defintivt