Hitta bebisens hjärtljud med doppler

Godmorgon. Idag blev jag väckt av Kaylie som gick upp en minut innan mig för att starta kaffebryggaren genom att trycka på knappen och gå ut i vardagsrummet och ringa mig med sin klocka. Gulligaste uppvaket någonsin kan jag säga.
 
Jag fick för några veckor sen två olika dopplers hemskickade i samarbete med billiga-tester.se som jag testat, utvärderat och vill nu dela med mig av till er. Längst ner tänkte jag även dela med mig av hur du, tidigt in i graviditeten, kan göra för att hitta hjärtljuden - det kan vara lite knepigt och du ska inte bli orolig ifall du inte hittar hjärtljuden direkt.
 
De två jag testat är dessa - sonoline B ultraljudsmonitor (899 kronor) och babyplan ultraljudsmonitor (399 kronor).
 
Jag kom inte riktigt överens med den som var billigast, från babyplan. Den gav ifrån sig ganska höga ljud som jag inte riktigt fick kläm på som försvann ifall man lyssnade med hörlurar som kommer med i förpackningen - det är ju lite tråkigt att enbart använda hörlurar ifall man är två stycken som lyssnar. Det jag tyckte var positivt med denna var att det även finns en app man kan installera där du kan spela in hjärtljuden, det är ju väldigt mysigt! 
 
 
 
 
Nu kommer vi till den från Sonoline jag fullkomligt älskar och föredrar. Även om båda två fungerar är denna mycket enklare att styra, enklare att hitta hjärtljuden med och känns lite mer som den barnmorskan själv använder. Något jag uppskattar med denna är ju att hjärtfrekvensen visas - då kan man ifall man är fundersam se ifall det är ens egna puls eller bebisens hjärta man hör.
 
 
 
 
 
Nu ska jag guida er så ni lätt kan hitta er bebis hjärtljud för första gången. Jag vill börja med att säga att det rekommenderas att användningen ska ske från vecka 16 då det är enklast att hitta hjärtat men det går att finna hjärtljud redan i vecka 12. Är du orolig, har konstig magkänsla eller smärta i magen så kontakta din barnmorska! Är det så att du inte hittar något hjärtljud ska du bara ta det lugnt, drick lite vatten, ta en kort promenad och testa igen efter några timmar. Bebisens hjärta är väldigt litet och ifall bebisen är vaket och livlig får man jaga efter det lilla hjärtat vilket kan bli svårt...därför kan det vara bra att försöka flera gånger.
 
Börja med att klicka ur en stor klump gel i mitten mellan naveln och blygdbenet. Placera din ultraljudsmonitor där och rör den sakta, sakta, sakta först nedåt mot blygdbenet och därefter åt sidorna- långsamt. Du kommer förmodligen hitta din egna puls snart, eller ett svoschande ljud - leta där i närheten för där brukar hjärtat befinna sig hos bebisen. Sök sakta över magen och tänk på att bebisen kan gömma sig. Ett hjärtljud hos ett foster ska låta som en galloperande häst. Ljudet är magiskt och så ljuvligt.
 
Rekommenderad användning; en gång i veckan i max tio minuter per användning.